2017. március 29., szerda

TÖRTÉNELMI FEJTÖRŐ 44.

TÖRTÉNELMI FEJTÖRŐ XLIV.
KI TUDJA ?
  1. Miért tört ki az I. Világháború ? Mi volt a valódi oka ?
  2.  Mit tettek a bolsevikok a háború ellen ?
  3.  Mi volt az orosz forradalom hatása a frontokon ?



Válaszok :
  1. (1914-1918 I világháború)  1914. június, 28-án Ferenc Ferdinánd Szarajevóban Gavriló Princip , Fekete Kéz nevű titkos szerb  szervezet tagja, feleségével együtt lelőtte. ( A háború kitörésének okát a történészek mind máig vitatják. )
  2.  Legtekintélyesebb vezetőjüknek Lenint tekintették. 1917 áprilisában meg hírdette a szocialista forradalmat.  Júniusban Péterváron a bolsevik párt félmilliós tüntetésen követelte a háború befejezését és a szovjetek hatalomátvételét. A bolsevikok  katonai egységeket hoztak Pétervárra, és más városokban is megkezdték a katonai előkészületeket. A Nagy Októberi Szocialista Forradalom november 7-én zajlott le. A hatalom átvétel megtörtént.
  3.  Ezután a kongresszus  ún. dekrétumokat fogadott el. A békéről szóló dekrétum az azonnali és  békekötést tartalmazta. A gyűlés másik fontos határozata a földről szóló dekrétum. E szerint a szovjethatalom megváltás nélkül elkobozza a cári család, a földbirtokosok, a kolostorok és az egyházak földjeit minden tartozékukkal együtt. A dekrétum megszüntette a földek magántulajdonát, a földet nacionalizálta és átadta használatra a parasztságnak.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése