2017. március 29., szerda

TÖRTÉNELMI FEJTÖRŐ 40.

TÖRTÉNELMI FEJTÖRŐ LX.
KI TUDJA ?

  1. Melyek a szabadságharc bukásának okai ?
  2. Hol, mikor és ki előtt tette le a fegyvert Görgey ?
  3. Hogyan állt bosszút az önkényuralom a szabadságharc után ?






Válaszok:
  1. Szeged feladása után Dembinszky nem tervezett újabb csatát ezért Temesvár felé visszavonult, és az utánpótlást Lugos felé irányította. A frissen fővezérré kinevezett Bem erre nem felkészülve Temesvárnál csatát vállalt és a kifogyott muníció miatt komoly vereséget szenvedett, a sereg megfutamodott.
  2. A Görgey vezette feldunai hadsereg Világosnál 1849. augusztus 13.-án az orosz Fjodor Vasziljevics Rüdiger tábornok csapata előtt tette le a fegyvert.
  3. Haynau felállította a hadi törvényszéket és több száz tisztet és polgári személy ítéltek halálra vagy bebörtönzésre. 1849. Október 6.-án kivégezték  Aradon a magyar forradalom 12 tábornokát és egy ezredesét az aradi vértanúkat. Pesten sortűz elé állították Batthyány Lajos I. magyar miniszterelnököt, okt 10.-én Csányi László kormánybiztost közlekedés minisztert, okt.20-án Mieczyslaw Woroniecki herceget, Peter Giron honvéd alezredest, Karol Gustaw d'Abancourt de Franqueville lengyel nemest, okt. 24-én Perényi Zsigmondot a felsőház másodelnökét végezték ki. A 14. vértanúként emlegetett Lenkey János kivégzésére csak azért nem került sor, mert lengyelországi dezertálása végett börtön faLak közt mentálisan sérülten halt meg. Okt. 25-én végezték ki Kazinczy Lajost, Kazinczy Ferenc fiát .


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése